På Kulturnatten visades vår film Leva i Sankt Anna skärgård

Återigen blev det fullsatt på Cnema när vår film visades på kulturnatten.

Det innebär att det blir ytterligare en visning på Cnema – den 1 januari 2016 kl 15.00. Återkommer med länk. (rev 29/9-15).

Allt började som ett EU-projekt om det odlade kulturlandskapet i skärgården. Tanken var att det skulle bli en utställning men vi föreslog en film och så blev det. Anna Eriksdotter från Anfang intervjuade och fotograf Henrik Witt filmade. Vi besökte sex bofasta öbor och följde med dem i deras vardag. De flyttade kor och får mellan beten på olika öar, vittjade hommor, lagade båtar, rökte lax och sågade bräder. Men framför allt samtalade vi om sådant som är viktigt. Vi pratade om ö-livet, arbete, kärlek och landskapsvård.

När pengarna inom ramen för EU-projektet var slut fortsatte arbetet som ett uppdrag från Söderköpings kommun. Men för att projektet skulle kunna slutföras har Anfang, Fotograf Henrik Witt och Kojan Filmbyrå satsat många arbetstimmar utöver uppdraget. Filmen har skärgårdens odlade kulturlandskap som utgångspunkt och blev en berättelse om människorna som lever och verkar för ett öppet landskap i Sankt Anna skärgård.

Dokumentärfilmen Leva i Sankt Anna har haft premiär. Två gånger. Först i Sankt Anna skolans matsal i samband med medborgarsamtal en gråkall måndagskväll i mars. Ett femtiotal besökare kom och stolarna räckte inte till. Sedan var det biopremiär på Cnema 3 maj. Inte ens biosalongen räckte och många fick tyvärr vända i dörren.

Vi har tyckt att projektet varit fantastiskt roligt att arbeta med och alla öbor som tagit emot oss och låtit oss vara med i deras vardag är filmens kärna och liv. Utan dem hade det inte blivit någon film, i alla fall inte den här filmen. Det som gör oss extra glada är att så många vill se filmen! Intresset är så stort. I mitten av maj visades Leva i Sankt Anna på Söderköpings Bio och 26 september i samband med Kulturnatten var det en ny visning på Cnema i Norrköping. Trots den allra största salongen så fick inte alla plats den här gången heller – ny visning inbokad den 1 januari 2016.I uppdraget ingick även två kortfilmer. Den ena är den du ser här.