Utvärdering av min praktik på Anfang

Utvärdering av min praktik på Anfang

För att kunna göra en fullvärdig utvärdering av min tid på Anfang tänker jag börja där mitt första intryck av företaget tog form – under hösten 2014 och sökandet efter en lärorik och intressant praktikplats.

Det första starka intrycket av Anfang infann sig när jag under mitt praktiksökande snubblade in på deras sida på nätet: en stilren och tydligt proffsig plattform, som samtidigt andades välkomnande, otvungen familjaritet. Jag som var ute efter att lära mig mer om projektledning inom kommunikationsbranschen, föll för deras beskrivning av en ”vanlig arbetsdag” på kontoret. Det kändes rätt från start.

Jag fick kontakt med John Kyrklund (Ad, projektledare och delägare) och blev snart inbjuden till det dagliga förmiddagsfikat kl 09:30, en tisdag i november. Tidigare erfarenheter av hur ett intervjusamtal går till sattes på sin kant när jag fick ta plats i fikasoffan tillsammans med de anställda på byrån; med en kopp kaffe i handen pratade vi om allt och ingenting. Diskussionen föll naturligt in på mina studier och vad jag gjort tidigare i livet. Övergick sedan till arkitektur och den senaste biofilmen. Hamnade i en intressant genomgång om hur byrån utvecklats och hur de arbetar idag, och fick sedan en guidad tur av lokalen. Lättsamt, tryggt, hemma.

Nu har jag snart spenderat två månader på Anfang och mitt framtida mål att bli projektledare inom media och kommunikation känns mer rätt än någonsin. Här har jag från start varit en del av gemenskapen på byrån och jag har haft möjlighet att studera arbetsprocesserna på nära håll. Genom deltagande i kundmöten och diskussioner, interna projektgenomgångar, planeringar och med ett eget öra, ord och tycke med i förloppen har jag byggt upp en djupare förståelse för min kommande yrkesroll. Så som är och så som jag vill att den ska se ut. Här arbetar alla med en närhet både till varandra och till sina projekt – inget görs halvhjärtat.

Att praktisera på en reklambyrå med ingången att vilja bli projektledare kan vara en knivig sak; här ville jag ta del av en löpande process, snarare än att få en redigeringsuppgift satt i handen och lämnad åt den. Det innebär både långa dagar med spännande möten och idéspåningar – men också dagar där var och en av de anställda arbetar med sitt och tempot är lugnare. Jag tycker dock att balansen har hållit sig på en bra nivå och de dagar då det varit lugnt har jag istället fått tillfälle att fördjupa mig i egna studier av området. Jag har också alltid varit välkommen att ställa frågor, tycka till, kika-över-axeln på de övrigas arbeten och samtidigt blivit tilldelad diverse roliga sidouppgifter (reportage, research, projektbeskrivningar etc). Den sociala biten på byrån hade knappast kunnat vara bättre. Från start blev jag välkomnad och det finns alltid ett intresse för mina åsikter och mitt liv. De anställda känner varandra väl och det känns genuint bra att kunna dela med sig av sitt privatliv, bli förstådd och accepterad av alla.

För att sammanfatta det hela är jag väldigt nöjd med min tid här och bilden av reklambranschen har vuxit och förändrats, mycket till det bättre! Att få ha varit en del av byrån har känts fantastiskt roligt och det är ledsamt att praktiken snart är slut. Jag hoppas ändå få komma in på en morgonfika och inspirerande samtal i framtiden!